Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-14 23:44:00

Tóta W: a Vatikán elűzte, a hazai vezetés támogatja a papot?

Egy cikk miatt véres üldözéstől tartanak magyar katolikus püspökök

A magyar papok szexuális és gazdasági bűncselekményeit eltussoló személynek nevezte blogbejegyzésében Juliusz Janusz volt apostoli nunciust az Index bloggere. A püspökkari konferencia közleményben tiltakozik.

A magyar katolikus közösség és minden jó ízlésű ember nevében visszautasítja és elítéli a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csütörtök éjszakai nyilatkozatában Tóta W. Árpádnak az Indexen megjelent,A pedofilok védőszentje – című blogjegyzésézét. Az MKPK érdemben nem reagált a cikkben  megjelölt súlyos megállapításokra, hanem a püspökök általánosságban a „rágalmakat és ezt a fajta stílust” utasították vissza és ítélték el.

A konferencia úgy fogalmazott: „az már sokszor előfordult, különösen a véres üldözések előtt, hogy az egyházat és az egyes hívő embereket következmények nélkül lehetett alaptalanul rágalmazni és gyalázni. Ami azonban most történt, amellett nem mehetünk el szó nélkül. Az Index internetes honlapon Juliusz Janusz apostoli nuncius személyére aljas, obszcén rágalmakat zúdítottak, hazug állítások tömkelegét megfogalmazva a Szentszék és az egész egyház ellen is. A cikk szerzője nem riad vissza még az erőszakra és kegyetlenségre való felbujtástól sem.”

Ugyanakkor az inkriminált cikkben – a katolikus vezetés állításával szemben – nem találtunk erőszakra és kegyetlenségre való felbujtást, csupán a szerző erőteljesen kritikus észrevételét, hogy a Vatikánnal ellentétben a vitatott tevékenységű nunciust – aki az eddig a sajtóban megjelent adatok szerint a pedofilügyek eltusolását segítette elő – a magyar kormány erkölcsi támogatásról biztosítja.

Lapunk megkereste az ügyben a szerzőt, azonban cikk megjelenéséig Tóta W. Árpád nem reagált.

 

(mi)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.