Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-31 15:32:00

Önállóság és együttműködés az állammal

Csitultak a harcos ateista hangok

Állam és egyház szétválasztása helyett autonóm egymás mellett élés az Európai Unió célja. Több tagállamban az egyházak veszik át azt a szerepet, amelyet más országban a civil szervezetek.

Bölcskei Gusztáv az EU és az európai egyházak vezetőinek hétfői brüsszeli tanácskozása után azt mondta: eddig mindenki arról beszélt, hogy az EU-ban az egyes államok belügye, hogyan rendezik az állam és az egyház kapcsolatát. Alapvetően mindenütt azt hangsúlyozták, hogy a lényeg a szétválasztás.

"Ehelyett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke nagyon fontosnak tartották azt hangsúlyozni, hogy természetesen ez így igaz lehet, de sokkal jobb lenne, ha arról beszélnénk, hogy az egyház és az állam hogyan élhetnének autonóm módon egymás mellett. Ez az autonómia bizonyos értelemben egyfajta önállóságot jelent, és sokkal nyitottabb az együttműködésre" - tette hozzá a püspök.

Az egyházi vezető szerint a tanácskozásnak "különös aktualitást adott az arab országokban lezajlott változás és az ott kialakult helyzet". Kiemelte, hogy ez az Európai Uniónak "sokféle tekintetben kihívást jelent, egyrészt a menekültek befogadása szempontjából, másrészt az ottani demokratikus változások segítésében".

Bölcskei Gusztáv rámutatott arra: nagy kihívást jelent az arab világban élő keresztyének és nem keresztyének közötti feszültségek kezelése. Egyiptomban, Irakban és a többi országban a szabadság nemcsak azt jelentette, hogy mindenki együtt örül, hanem ezzel párhuzamosan felerősödött a vallási fanatizmus is - közölte.


Az egyház pótolja a civileket?


A püspök azt mondta, hogy több EU-tagállamban az egyházak veszik át azt a szerepet, amelyet más országban a civil szervezetek. "Ezért azt a megkülönböztetést, hogy csak a civil szerveződésekkel foglalkoznak és az egyházakkal kevésbé, nem tartom elfogadhatónak" - hangsúlyozta, hozzátéve: "azonban érződik, hogy az elmúlt években az Európai Unióban hallott harcos ateista hangok az elnökség instrukciójával valamelyest moderálódtak, és az elnökség felől pozitív impulzusok jönnek a tagországok felé".

A református egyházi vezető kiemelte: "Magyarország soros EU-s elnöksége idején is a civil társadalmakat próbáltuk pótolni, amikor a megbékélésről, a roma integrációról és az önkéntességről szerveztünk konferenciákat. Konkrétumként megemlítettem a tárgyaláson, hogy Magyarországon most indul a Keresztyén Roma Szakkollégiumi Hálózat, ami egy igen fajsúlyos európai kérdésnek a megoldásához való hozzájárulás" - közölte a püspök.

A tanácskozáson huszonöt meghívott egyházi vendég vett részt. A találkozón a protestáns mellett római katolikus, ortodox, muzulmán, zsidó és buddhista egyházi, vallási vezetők voltak jelen.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.