Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-09 15:07:00

Súlyos büntetést szabnának ki a keresztény hittérítőkre

Büntetnék a kereszténység terjesztését Nepálban

Nepálban a büntetőtörvénykönyv módosítását tervezik: ennek értelmében tiltanák a kereszténységre való térítést, és csak a hinduizmus meg a buddhizmus tanait engednék hirdetni.

A nepáli Btk. 160. tervezett paragrafusa szerint aki a kereszténységről prédikál vagy megpróbál arra rábeszélni másokat, akár 5 év börtönt is kaphat valamint 50 ezer nepáli rúpia (865 amerikai dollár) megfizetésére köteleznék. Ez a felvetés félelmet és haragot gerjesztett a keresztények körében, akik a vallásszabadság korlátozása miatt aggódnak. A május 15-én benyújtott törvénymódosítási- javaslat a parlament és Ram Baran Yadav elnök jóváhagyására vár.
 

Pajzsként használják a vallást

- A törvény nem a nagyszerű munkát végző keresztények ellen szól, hanem a kereszténység eszméjének terjesztését akadályozná meg Nepálban - mondta Prabhu Sah, a nepáli igazságügyi miniszter az Asia News televíziónak. Sah elmondása szerint a hinduk és a buddhisták arra panaszkodnak, hogy a protestáns közösségek agresszív térítési módszereket használnak. Ugyanez nem mondható el a katolikusokról - tette hozzá a miniszter.
 


Nem tűrnek ellentmondást a hindu vezetők (illusztráció)
 

Isu Jang Karki, a Nepáli Keresztény Közösség, egy protestáns csoport vezetője szerint a vallási kisebbségek nem képviseltetik magukat a parlamentben, és az új törvényjavaslatot nélkülük fogadják majd el. Ez a hindu szélsőségesek malmára hajthatja a vizet.

Nepál 2007-ben vált világi állammá évszázados hindu abszolutista monarchiát követően. Az átmeneti alkotmány égisze alatt elfogadott ENSZ törvény szerint téríteni tilos az országban, de minden nepáli állapolgár szabadon gyakorolhatja vallását, és annak keretein belül missziós és jótékonysági munkát is végezhet. Egyes egyházi tisztviselők szerint a monarchia bukása után többezer hindu tért át a keresztény hitre. Katmandu katolikus székesegyházában egyébként több mint kétszáz nem keresztény vesz részt szentmisén minden vasárnap.

A közelmúlt politikai és gazdasági instabilitása okozta hatalmi harcban újra megerősödtek a hindu mozgalmak, akiknek minden célja helyreállítani a monarchiát az országban.

 

Kozma Zsuzsanna/ wwrn.org

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.