Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-06 19:05:00

Trollok támadják az egyház internetes felületeit

Bloggertalálkozót szervez a Vatikán

A pénteki Magyar Nemzet Evangelizáció SMS-ben címmel közöl interjút Vatikánból Kovács Gergely atyával, aki hivatalvezető a Kultúra Pápai Tanácsánál.

Az internetes jelenlétnek nincs alternatívája a fiatalok felé, mondja az atya. Szerinte Európában a 16-35 év közötti korosztály legnagyobb részét nem tudja megszólítani a Vatikán hagyományos formában. Templomba nem járnak, hagyományos újságot nem olvasnak, tévét sem néznek és rádiót sem hallgatnak – egyedül az internet marad, hogy kapcsolatba lépjenek velük. Az angol Robert Barron atya például egyperces kis videoüzeneteket készít, amiket a YouTube-n lehet megnézni, nagyon felkészült, és érdekesen beszél. „Ha azonban megnézzük a hozzászólásokat, amelyet névtelenül írnak ismeretlenek, látható, hogy szörnyű pocskondiázás folyik. Az egyháznak nagyobb kihívás, hogy ott is jelen legyen, ahol ez a helyzet, s ne csak ott hallassa a szavát, ahol minden hozzászólónak vállalnia kell a nevét, mint a Facebookon.”


Támadnak a jólinformált trollok

Az egyházat gyakran ért provokációkról és támadásokról Kovács Gergely elmondta: „Az egyháznak nem az a dolga, hogy harcoljon. Nézzük Jézus Krisztust! Tudta pontosan, hogy igaza van, mégsem harcolt. Azt mondta, ha Atyám akarná, angyalok seregét küldené mellém harcolni, de nem ez a cél. Nem lehet csak emberi szemszögből nézni az eseményeket. Az ember természetesen megpróbálja megvédeni önmagát, de itt is annak az elvnek kell érvényesülnie, hogy az igazság győzzön. A megtisztulás folyamatához ez is hozzátartozik. Rosszul eshet egy-egy kijelentés, de az őszinte kritika nagyon fontos. Az nem igaz, hogy semmilyen támadásnak nincs alapja, emberi gyengeség mindenhol van, az egyházon belül is.”

Az atya szerint II. János Pál forradalmi változásokat hozott a Vatikán és a világi média kapcsolatában. A boldoggá avatással kapcsolatban is erre helyezte a hangsúlyt: „Ez az esemény nagyobb volt, mint a pápaválasztás, hiszen a híveket sokkal jobban megmozgatta. Egy pápát, mégpedig egy népszerű pápát avattak boldoggá, aki ráadásul nagyon hosszú ideig ült a trónon, nagyon jól megismerték az emberek. Az ő pontifikátusa nagyon nagy változásokat hozott. Emlékezzünk rá, előtte elképzelhetetlen volt, hogy az egyházfő spontán szóba áll az újságírókkal, vagy említhetem az utazásait is. Annyi újat és mást hozott, hogy az emberek megszerették.”


SMS evangelizáció és bloggertalálkozó

A Vatikán próbálkozik az SMS-evangelizációval is, ez azonban Gergely atya szerint nem egyszerű: kérdés például, hogy az evangéliumot át lehet-e ültetni olyan, a fiatalok számára is elfogadható kódokba, amelyet mobil-telefonon lehet küldeni. Igen népszerű a Pope 2U internetes oldal is, amit fiatal, 20-as, 30-as éveikben járó szakemberek készítenek és a Vatikán saját szerveréről fut. A Szentszék honlapjára „minden felkerül, amit a pápa mond vagy cselekszik”, mondta el a hivatalvezető, bár az oldal egyelőre nem interaktív.

A napokban kezdődik az a bloggertalálkozó, amit a Szentszék hívott össze „internetes naplók” szerzői számára. A 150 fősre tervezett eseményre több mint 700 jelentkezés érkezett. Magyarországról egy blogger megy. „Van a naplók között katolikus, de akár extrém és furcsa is. A cél nem az volt, hogy jó katolikus embereket gyűjtsünk össze, a józanul kritikus oldalak szerzői is szívesen látott vendégek”, fogalmazott Kovács Gergely atya.


(forrás:Magyar Nemzet)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.