Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-10 20:00:00

Igazságot követel Manchester püspöke a fosztogatások miatt

Baseball-ütőkkel védték a templomokat

Az angliai zavargások elérték Manchestert is, az egyházmegye püspöke igazságtételért kiált: szerinte nincs mentség a gengszterek, vandálok pusztítására. Számos templomot, imaházat csak baseball-ütőkkel védhettek meg a bűnözőktől.

Igazságtételért kiált hívei és minden károsult nevében Manchester püspöke a város központjában kirobbant vandál rombolás és fosztogatás miatt. Nigel McCulloch főpásztor gengszterek tombolásának nevezte a javarészt fiatalkorúak által elkövetett erőszakhullám-eredményezte manchesteri károkozást.

A püspök a The Telegraphnak elmondta: az itt élők nagyon kemény munkával tudták csak helyreállítani azt a pusztítást, amit az IRA 1996-os, véres robbantása eredményezett a belvárosban. Így a helybeliek a hasonló mértékű, tegnapi pusztítás miatt reményüket vesztették. A rendkívüli erőszak miatt 108 személyt vettek őrizetbe a rendőrök.

 McCulloch püspök elmondta: „az itt tapasztalt puszta vandalizmus, orgyilkosság és rablás minden formája elítélendő, ezekre nem lehet semmiféle mentség. Igazságot kell tenni, méghozzá mihamarabb, most ez a legfontosabb teendő”. A püspök nyilatkozatával egy időben derült ki: a pusztítás feltehetően három emberéletet is követelt.

Manchesterben a rombolások éjszakáján a lakók és a kereskedők is a járőrök megsegítésére siettek, csak így lehetett sakkban tartani a tűzbe borult városrészek lázongóit. Sok manchesteri úgy érezte, kötelessége a hatóságok segítségére sietni, hiszen hamar nyilvánvalóvá vált: a rendőrök sem képes ellenőrzése alá vonni a helyzetet.

Southall-ben több száz szikh férfi gyűlt össze közösségük templomának védelmére, Stoke Newington-ben pedig törökök csoportjai vállaltak folyamatos őrséget baseball-ütőkkel és tűzoltó készülékekkel, hogy útját állják az imaházukat veszélyeztető, utcai lázongóknak, fosztogatóknak. A zavargóktól fenyegetett hívek számára sokhelyütt megnyitották a templomok ajtóit, százak imádkoztak és virrasztottak a tombolás óráiban.

 

The Telegraph

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.