Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-16 20:06:00

Tíz százalékos emelkedő felett kezdődik az igazi hit

Babilon Nyulai: az örömelvű tekerés egyháza

Azt hittük, hogy a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonlóan paródiaszervezettel van dolgunk, de kiderült: Babilon Nyulai komolyan gondolják. Dávid Ferenc egyházfővel beszélgettünk.

– A hétvégén szerveztétek első zarándokutatokat. Melyik szentendrei kegyhelyre biciklizett a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház (BNYKE) mintegy húsz tagja?

– Nálunk nincs kegyhely. A zarándokút célja inkább a közös tekerés, mely számunkra spirituális élmény.

–  Milyen transzcendenciában hisztek?

– A transzcendencia a kollektív tudat, a közös tudás, amelyet mi, emberek hoztunk létre. Ez a közös tudás hozza létre szerintünk a Jóistent, a World Trade Centert, Abu Dhabi-t, bármit. Mindent mi konstruálunk. Van, aki például az aszkétizmust választja, hogy közel kerüljön ehhez a tudáshoz, mi a tekerést választottuk.

– Hogyan kerülhetek közelebb ehhez a tudáshoz, miközben lábammal a pedált nyomom?

– Az örömelvű tekerés spirituális élmény is lehet, legalábbis hozzásegít minket ahhoz: lenyomni a hetes buszt úgy, hogy közben szabályosan mész és figyelnek az ablakon, felemelő élmény.

– Azért biztos nem mindenkinek. Lehetnétek csak klub vagy biciklis egyesület, minek az egyház?

– A klubban vagy egyesületben nincs az a spiritualitás, kvázi-transzcendencia, ami az egyház fogalmában megtalálható. A Tilos Rádióban a 7térítő című műsort vezetem, amiben akkor éppen biznisz-kisegyházakról volt szó. Juhász Péter barátommal eszünkbe jutott, hogy akkor csináljunk mi is egyet, és elkezdtük kidolgozni a tanokat.

– Gyanúsak vagytok, nem vagytok ti bizniszegyház?

– Nincs vagyonunk, nincs hatalmunk, és nem is lesz soha

– Bejegyeztek titeket?

– Nincs szükségünk a hatalom beleegyezésére ahhoz, hogy egyházat alapítsunk.

– Az új egyházi törvény szerint azonban jövőre elvehetik az egyházi titulusotokat.

– Minket nem lehet felszámolni. El lehet venni a nevünket, lehet azt mondani, hogy az egyház név tiltott, de akkor a szabadegyház nevet adjuk neki. Régen rossz, hogy a parlament mondja meg, hogy ki lehet egyház és ki nem. Aki egyházként ebbe belemegy, az rossz lapokkal játszik. Mert innentől kezdve az állam és az egyház újra egy és ugyanaz, és ebből jól kijönni nem lehet. Az ember eladhatja a lelkét az ördögnek, de csak eljön érte a végén.


Amikor az autósnak beszóltam, akkor megvolt-e bennem a szeretet és a béke?

– És ha az állam ígérne 100 csillogó biciklit?

– Jaj, hát nekünk egymillió bicajunk van, ha kell. Az állam nekünk nem tud mit ígérni. Eddig 17 embert segítettem kerékpárhoz, most 10 bringám fut az utakon, elloptak néhányat, és Isten látja lelkemet, egy nap alatt túlléptem a haragomon és azt mondtam, hogy legalább valaki hajtja azt a bringát, és én majd veszek egy másikat.

– Miért a nyúl? Miért Babilon?

– A Babilont a reggae zenéből emeltük ki, és nálunk is az elnyomó hatalmat jelöli, amit fel kell számolni. Mi új Babilont építünk a szabadság eszméjére. Elengedjük az állam rögeszméjét, és azt gondoljuk, hogy felnőtt a társadalom, képesek vagyunk akár a facebookon is hatékonyabban szervezni a társadalmat. A nyulakat a szelídség miatt választottuk, és a Gandhi által képviselt erőszakmentesség rendkívül fontos számunkra: aki cigányozik, zsidózik, buzizik, az nem lehet tagja az egyháznak.

– És ki lehet tag?

– Mindenki, aki elfogadja a HÉT elvét (szabadság, béke, szeretet, nagylelkűség, tudatosság, hasznosság, mértékletesség) és teker. Nem kell azonnal a HÉT szerint élned, de fontos, hogy törekedj rá. Ez egy állandó önvizsgálat: hogy amikor az autósnak beszóltam, akkor megvolt-e bennem a szeretet és a béke? Amikor a hajléktalan vagy bárki más kér, gyakorlom a nagylelkűség erényét, és átélem az örömöt, hogy adhatok.

– Mintegy félezer tagotok van, száz gyakorló hívővel. Hogy néz ki nálatok az egyházi élet?

– Egyházköreink vannak, amelyek kisebbek a gyülekezetnél. Az egyházkör élén olyan ember állhat, aki évszak-független kerékpáros és az egyház tagja. Egyik régi egyháztagunk például megalapította a Hegymeneti Lelkészek egyházkörét. Ők országúti kerékpárosok, és szerintük 10 százalékos emelkedő felett kezdődik az igazi hit. De volt már esküvőnk is, és én, az egyházfő adtam össze a párt, kaptak porcelán nyulat is. Az egyik tagnak a házasulók közül egyháztagnak kell lennie. Ha kell, akkor temetni is fogunk.

– Ezek a szimbólumok és szokások azért elég komikusan hangzanak. Mennyire vesznek titeket komolyan?

– Eddig csak kétszer ért minket atrocitás. Az egyik egyházi témájú rádióműsorban egy szakértő szerint nem helyesen használjuk az egyház szót, mert mint mondták: az Jézus teste. Betelefonáltunk, hogy jó, akkor viszont az egyház és az állam legyen elválasztva, ne váltsuk fel Jézus testét zsetonra. A másik László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke nyilatkozta velünk kapcsolatban, hogy a kerékpározás nem lehet spiritualitás, ne kössük össze a vallással. Elmondtuk neki, hogy mi viszont így gondoljuk, és nem kötelező hozzánk tartozni. Mi soha nem fogunk kerékpárutakért harcolni, mert azt gondoljuk, hogy az utak készen vannak, csak ebben a korban még az autósok is használják. Szerintem az autósokkal való atrocitásokat egy kicsit mindenki túlreagálja. Ha a HÉT – és a KRESZ – szerint tekersz, nincs annyi konfliktus.

– A tekerés szó csak a bringára vonatkozik?

– Az áthallás geg. Biopolitika mellett drogmegelőzéssel foglalkozom, biztos emiatt is van ilyen áthallása. De inkább a hajtásra: az imamalomszerű mozgásra vonatkozik.

– Biciklisként átéled a spiritualitást, de mi van a nyúlon túl? Hiszel Istenben?

– Nem, de azt én nem tudom eldönteni, hogy van-e. Istent érintő durva káromkodás soha nem hagyja el a számat, ami azt jelenti, hogy tisztelem azt, aki hisz benne. Nem vagyok megkeresztelve, de kegytárgy-gyűjtő vagyok és jártam sok kegyhelyen. Ugyanakkor hihetetlen dac él bennem a keresztény egyházak iránt, a képmutatásért, a rengeteg hazugságért (többek között a nők alárendeltségével kapcsolatban), és azért is, hogy a tabutörő zsidó provokátorból szende Jézust gyártottak.
 

Sindelyes Dóra

Képek: Nyoszoli Ákos
 

A Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház első zarándoklatáról filmet is készítettünk, melyet itt tekinthet meg.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.