Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-12 15:15:00

40-50 közösség megfelelne a követelményeknek?

Az új egyházi törvény a püspök szemével

Az új egyházi törvény biztosíthatja, hogy ne politikai alapon ismerjenek el egyházakat, hanem objektív kritériumrendszer alapján– mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Gáncs Péter szerint az egyházakkal szemben támasztott, törvénybe foglalt feltételek világosak és egyértelműek. Véleménye szerint ezek alapján nem áll fenn annak a veszélye, hogy bármilyen pillanatnyi politikai érdek motiválja a döntéshozókat az egyházak bejegyzésekor.


Jóval többen vannak

Azokat az egyházakat, amelyek valóban hitéleti tevékenységet folytatnak, az év végéig bejegyezhetik a parlament kétharmados döntése alapján. A püskök hozzátette: ki fog derülni, hogy egészen biztosan nincs több mint 300 egyház Magyarországon, de jóval több van, mint a jelenleg az Országgyűlés által elfogadott 14. Meglátása szerint biztosan van az országban 40-50 olyan közösség, amely megfelel az egyházakkal szemben a törvény által támasztott követelményeknek.


Nagy az öröm. Fotó innen

Mint Gáncs Péter mondta, azon lehet vitatkozni, hogy a metodista egyház miért nincs benne, a Hit Gyülekezete pedig miért van benne az új egyházi törvény által felsorolt 14 egyházban, de meglátása szerint ezen túl kellene jutni, és azt kell látni, hogy ezzel zöld jelzést kapott minden, eddig bejegyzett egyház arra, hogy a törvény által ismertetett úton megkaphassák az egyházi státuszt. A püspök szerint pozitívum, hogy van új egyházi törvény és abban bízik, hogy akik nem szerepelnek a 14-ben, nem úgy fogják ezt megélni, hogy ki lettek rekesztve. Gáncs Péter reményét fejezte ki, hogy az egyházak bejegyzése nem lesz túlbürokratizálva, de a bizniszegyházakat kiszűrik, és a tényleges vallási tevékenységet nem végzők nem kapnak egyházi státuszt.


Nem a méret a lényeg

Azzal kapcsolatban, hogy kikerült a törvényből, miszerint a bejegyzést kérő egyházaknak igazolniuk kell, hogy híveik száma legalább 1000, elmondta: el tudja képzelni, hogy van olyan tiszteletre méltó vallási közösség, amely nem a méretével jelent értéket, hanem azon szolgálattal, amelyet kicsiben tud végezni. – Bizonyos szempontból a 20 éves honosság feltétele fontosabb, mert ha egy kicsi közösség 20 éven keresztül megmarad, és értékes egyházi munkát végez, miért ne lehetne egyház – tette hozzá.

Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az Országgyűlés nagy dilemmában volt, amikor az egyházak megszüntetésének jogköréről esett szó. Végül arról döntöttek, hogy erről nem a honatyák szavaznak majd egy-egy adott esetben. Valószínűleg azonban lesz arra jogi lehetőség, hogy ha valamilyen szempontból nem felel meg egy egyház, megszüntessék, de lehet, hogy ezen a ponton hozzá kell majd nyúlni a törvényhez – mondta el az MTI-nek adott interjújában Gáncs Péter.

A püspök megemlítette: az új egyházi törvény szövegezésekor az állam és az egyházak között voltak ugyan egyeztetések, de nem volt egyenletes a kommunikáció; az utolsó parlamenti vitanapon pedig az egyházaknak nem volt lehetőségük, hogy a legfrissebb szövegváltozattal megismerkedhessenek.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.