Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-02 15:00:00

Tíz nap a cigányok felemelkedéséért

Az európai romákért imádkoznak Amerikában

A romákat körülvevő előítéletek lebontásárt tartanak imanapokat az amerikai Presbiteriánus Egyházban.

Az Amerikai Presbiteriánus Egyház Missziói Tanácsa és a Presbiteriánus Nők március 30-április 8. között tíz imanapot szentelnek az európai romáknak, így készítve elő az április 8-i Roma Nemzetközi Napot. 

Főként közép-kelet-európai országokban élő romák helyzetét, történelmét, sajátos gondjaikat mutatják be az erre a célra készített kiadványban, de a Roma Keresztyén Misszió munkatársai mindegyik országból küldtek egy imát is. A füzet szerzői emlékeztetnek arra, hogy az imádsággal kezdődik a szív megnyitása, és a romák felemelkedéséért folytatott küzdelem.  




Balog Aranka, a magyarországi szerző férjével, és egy missziós csemetével


A misszió országai

Burkhard Paetzold koordinálja a közép-, kelet-európai missziót, Liz és Doug Searles missziói munkatársakként dolgoznak Lengyelországban, s ott több amerikai protestáns egyházat is képviselnek a cigánymisszió támogatására. 

Az amerikai presbiteriánus nők 2008-ban három országban jártak: Csehországban, hazánkban és Kárpát-Ukrajnában. Az imákban szó esik a romák szociális és vallási helyzetéről. A tíz európai ország, amelyik romanépességéről külön fejezet olvasható a füzecskében és az USA egyik legnépesebb egyháza (mintegy 2,1 millió aktív tagja van), a kálvini eredetű a Presbiteriánus Egyház honlapján.
Világméretű missziói, diakóniai hálózattal rendelkeznek, rendkívüli a szociális érzékenységük, s élenjárnak a katasztrófa sújtotta területeken is a közvetlen segítségnyújtásban. 

A hazai romákról szóló oldal Igéje és imája a Zsidó levél 13,2-ből való: „A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg”.
Balog Aranka imája: „Szeretett Mennyei Édesatyánk a Jézus Krisztus által! Áldalak és dicsőítelek Téged minden napomért. Igazán hálás vagyok azért, mert velem vagy, és nem akarsz elhagyni engem. Köszönöm Neked Jézus Krisztust, a Te Egyetlen Fiadat, aki feláldozta magát érettünk a kereszten, s akinek halála és feltámadása megsemmisített minden bűnt, ami Tőled távol tartott minket. Tudom, Te vagy a mindenség Ura, s Te Úr vagy a halál és a betegség felett is. Megmutattad erődet, amikor Lázárt feltámasztottad, meg a halott kislányt, s meggyógyítottad a vakot és a bénát, s azokat, akik leprában szenvedtek. Dicsőítelek Téged, mert engem is meggyógyítottál. Mélységesen hálás vagyok azért, hogy alkalmam van Hozzád fohászkodni mindazokért, akik betegek, árvák és özvegyek. Áldd meg őket is. Adj kenyeret az éhezőknek, gyógyítsd a betegségekkel vívódókat, vigasztald a hátrányos helyzetben élőket és a megtört szíveket. Óh, Uram, Te teremts szívünkben megbocsátást azok iránt, akik megaláznak minket, amiként Te megbocsátottal a kereszten az ellened vétkezőknek. Áldom és magasztalom szent és drága nevedet, magasztalja azt minden nyelv! Kérlek, Istenem, Jézus nevében hallgasd meg imámat. Ámen”. 
 



Az amerikai presbiteriánusok honlapján a található anyag alatt levelezési felületet nyitottak a hozzászólásoknak, egyben a kezdeményezéshez való csatlakozásra szólítva a missziós területeket is. 

 

Az imanapok sorrendje: március 30-án Bulgária (7-800.000 lélekszám), 31-én Csehország (200.000 lélekszám) volt a soros, április 1. az albániai romáké (80-150.000 lélekszám), április 2. a magyarországiaké (700.000-1.000.000 lélekszám), április 3. a Portugáliában élőké (55.000 lélekszám), április 4. a romániaiaké (1.200.000-2.500.000 lélekszám), április 5. az oroszországiaké (450.000-1.200.000 lélekszám), április 6. a szlovákiaiaké (400-600.000 lélekszám), április 7. a spanyolországi (725.000 lélekszám), április 8. az ukrajnai romáké (120-400.000). 


Békefy Lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.