Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-01-21 06:58:00

Bocsánatkérést várnak az elnöktől

Az Európai Bizottság törölte a keresztény ünnepeket

Az uniós diáknaptárba sem a karácsony, sem a húsvét nem kerülhetett bele. A naptár nem tartalmazza a keresztény ünnepnapokat, az iszlám ünnepeit azonban igen.

Az Európai Bizottság által kiadott 2011/2012-es diáknaptárba kizárólag a zsidó, muszlim, és hindu ünnepek lettek megjelölve. Csupán véletlen hibáról van szó – nyilatkozta a sajtóosztály munkatársa a Welt Online német internetes portálnak.

A diáknaptárat, amit 3,2 millió példányban nyomtattak, az Európai Unió 21.000 iskolájában 12-16 éves tanulók között osztották szét. A kézikönyvben olvasni lehet például a mobiltelefonokról, az internet veszélyeiről vagy az energiatakarékosságról, valamint az Európai Unió politikájáról.

A készítők az érdekes és hasznos információk mellett a különböző vallások legfontosabb ünnepnapjait is bejelölték, a keresztény ünnepnapok azonban, mint például a karácsony és húsvét valami oknál fogva kimaradtak.

Ezt szerdán megerősítette a bizottság szóvivője is, aki hozzátette: egy sajnálatos hibáról van szó és a következő kiadást átdolgozzák. A Welt Online információja szerint a naptár legyártása 5 millió euróba került. „Mi hibáztunk, a naptárat hibátlanul kellett volna átvennünk” – nyilatkozta a bizottság sajtóosztályának munkatársa Németországban. A sajnálatos hibáról a németországi tanárokat levélben értesítették.

A Rheinische Post napilap tudósítása szerint, John Dalli uniós biztos a hibáért elnézést kért. Az ügy miatt az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága felháborodásának adott hangot és azt javasolta az Unió vezetőinek, hogy dolgozzanak december 25-én is, lévén ez a naptár szerint munkanap. A Püspöki Bizottság egyik szóvivője a hibát „különös”-nek nevezte és felajánlotta a szervezet segítségét a kalendárium következő kiadásának elkészítéséhez.

A Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti képviselője, Martin Kastler egy „az Európai Bizottság apparátusában megjelenő ateizmust” feltételez, amit elfogadhatatlannak tart. A bizottság bocsánatkérését Kastler visszautasítja és az illetékesek azonnali felelősségre vonását követeli. „Személyesen a bizottság elnökétől várok bocsánatkérést, mivel bizonyos, hogy a bizottságban mindent nagyon alaposan átnéznek, így a naptár ebben a formában csakis szándékosan jelenhetett meg” – nyilatkozta Kastler.


(Forrás: jesus.de)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.