Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-27 08:00:00

Obama megszüntetné a vallási szervezeteknek jutatott előnyöket

Az egyházi támogatások miatt tiltakoznak az ateisták

Eredményes lehet a nem vallási alapon működő, amerikai civil szervezetek tiltakozása: Obama az Egyesült Államokban visszavonatja az egyházak által működtetett intézmények extra-támogatását.

Nem áll Obama szándékában visszavonni annak az ellentmondásos rendeletnek a végrehajtását, ami megszünteti azt az állapotot, hogy állami, szövetségi alapokból nagyobb arányban részesüljenek a vallási szervezetek – a nem hívő civil intézmények kárára. A CNN beszámolt róla: az eseményre az elnök mayrlandi látogatásán került sor, amikor egy nyilvános fórumon ezzel kapcsolatos kérdést szegezett Obamának egy magát ateistaként megnevező férfi. A felszólaló utalt rá: 2008-ban már javasolta egyes hit-alapú szervezetek ingatlanbérléseivel kapcsolatos diszkriminatív támogatások felülvizsgálatát, melyek finanszírozása az adófizetők által befizetett összegekből működnek.

Obama elnök tegnap úgy nyilatkozott: „Mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy sem, faji, sem nemi, sem szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetés nem érhet senkit, ilyesmi megengedhetetlen bárki vallási meggyőződése esetén is. Ennek megfelelően hozzá kell nyúlni egy korábbi, még Clinton elnök idején szentesített rendelkezéshez, ami hátrányosan különbözteti meg a nem vallási intézményeket az állami támogatások lehetőségével kapcsolatban.”

Az említett, Clinton alatt megfogalmazott, majd Bush által 2002-ben megerősített rendelkezés az állami támogatások területén többletjogokat biztosít azoknak az intézményeknek, melyek nevükben egyértelműen valamilyen vallási kötődéssel rendelkeznek, vezetőségük egyházi személyekből áll és nyilvánvalóan vallási tevékenységet végeznek. Ennek kapcsán a múlt hónapban számos civil szervezet tiltakozásba kezdett: Obama vonja vissza az általuk igazságtalannak tartott jogszabályt.

Nem maradtak tétlenek a vallásos civilek sem, több tucatnyian tevékenységük fontosságára hívták fel a figyelmet: számukra a rendkívüli támogatások biztosítják az esélyegyenlőséget a nem hitalapú civilszervetekkel szemben. Obama a támogatási keret elosztásának kiegyensúlyozását tartja a legfontosabbnak a jelenlegi helyzetben. Éppen ezért minden finanszírozási kérdésben a hátrányos megkülönböztetés kiküszöbölését tartja a legfontosabbnak.

A legutóbbi, nyilvános kérdést Amanda Knief tette fel, aki szerint az elnök érveléséből éppen a legsúlyosabb problémára nem érkezett válasz: az adófizetők pénzén támogatott vallási diszkrimináció ügye szerinte feloldatlan maradt.

 

 cnn.com/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.