Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-19 10:00:00

Az ateisták és a zsidók többet tudnak a dalai lámáról

Az amerikaiak többsége az alapítók vallását követi

Az amerikaiaknak kevesebb mint a fele tudja, hogy a dalai láma, aki épp befejezte kéthetes washingtoni látogatását, buddhista – derült ki egy felmérésből.

A Pew Forum on Religion and Public Life nevű, vallási és a társadalmi kérdések vizsgálatára szakosodott közvélemény-kutató által készített felmérésben az amerikaiak mindössze 47 százaléka tudta, hogy a dalai láma buddhista. Az eredmény ismertetésének idején, július 15-én még tartott Washingtonban az a tíznapos imaszertartás a világbékéért, amit a buddhisták feje vezetett.

Az amerikaiak vallási ismereteiről tavaly készült a most ismertetett Pew-felmérés: 3400 embert kértek meg a válaszadásra, a 32 kérdés a Bibliát, a kereszténységet, a judaizmust, a mormon vallást és a világvallásokat, illetve az ateizmust és az agnoszticizmust érintette. A válaszadók átlagosan a 32 kérdés mindössze felét válaszolták meg helyesen, és csak nyolc olyan résztvevő volt, aki valamennyi kérdésre helyes választ adott. Az, hogy a dalai láma buddhista, az ateista és a zsidó válaszadók körében volt a leginkább ismert: az ebbe a két csoportba tartozó résztvevők 74-74 százaléka tudta, mi a tibeti vezető vallása.


A dalai láma a jeruzsálemi Siratófalnál. Fotó innen.

Az amerikaiak többsége még mindig protestáns keresztény, tehát az Egyesült Államokat alapító ősök vallását követi, bár arányuk az 1990. évi 60 százalékról 51 százalékra csökkent − mutatta ki egy másik, a connecticuti Trinity College kutatói által 2009-ben készített felmérés. Ugyanebben a vizsgálatban azt találták, hogy a buddhizmus lendületesen terjed az Egyesült Államokban: 1990-ben 404 ezer követője volt, 2008-ban viszont már 1,19 millió, bár ez a népességnek még mindig csak a 0,5 százalékát jelenti.

Forrás: AFP
Nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Dalai láma
  • Wikileaks: A dalai láma a „gonosz megtestesülése”
  • Mi a dalai láma sikerének titka?
  • Lemondott a dalai láma - megtévesztés vagy visszavonulás?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.