Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-28 14:00:00

Veszélyben a péceli főiskola

Adventisták: világszerte elítélik az egyháztörvényt

Nemcsak a 13 amerikai képviselő kritizálta az elmúlt hetekben az egyházügyi törvényt, de a nemzetközi egyházak világszervezetei is lépéseket tettek az érintett felekezetek érdekében. Veszélyben az egyház péceli főiskolája.

A világszerte 17 millió felnőtt taggal rendelkező Hetednapi Adventista Egyház világszervezetének vallásszabadsági vezetői még decemberben látogatást tettek Magyarország washingtoni nagyköveténél. Az egyházat ugyanis aggodalommal tölti el, hogy az egyházi törvény január 1-jei életbe lépése esetén a törvényben nevesített 14 egyház kivételével törlik a többi vallási entitást az elismert egyházak listájáról, beleértve az Adventista Egyházat. Ez pedig komoly kihatással lehet az érintett egyházak életére.


Be kell mutatni

A felekezetet a találkozón Dwayne Leslie, a Hetednapi Adventista Egyház jogi ügyeinek igazgatója és Ganoune Diop, az Egyház ENSZ-képviselője képviselte. A nagykövettel folytatott megbeszélés légkörét az adventista delegáció barátinak és produktívnak jellemezte. Diop és Leslie a nagykövet előtt rövid áttekintést nyújtott az egyház nemzetközi jelenlétéről. Bemutatták a magyarországi adventizmus múltját és jelenét. Külön szóltak a péceli Adventista Teológiai Főiskoláról is, amelynek sorsát befolyásolhatja a törvény életbe lépése.

Az adventista oktatási tisztviselők korábban elmondták, hogy a 66 hallgatóval rendelkező főiskola kulcsszerepet tölt be az egyház életében a magyar nyelv és kultúra kontextusában. Habár kicsiny intézményről van szó, de kielégíti a magyarországi egyház lelkészek, életmód-tanácsadó és családi életre nevelő szakemberek iránti szükségleteit – mondta Mike Lekic, az Adventista Egyház nevelési osztályának helyettes igazgatója.

A megbeszélésről Diop elmondta, hogy a nagykövet barátságos volt, és megértőnek bizonyult azon problémákkal kapcsolatban, amelyet az Adventista Egyház felvetett. A találkozó nagyszerű lehetőséget biztosított a párbeszédre. Mi világosan kifejtettük az álláspontunkat, és hallottuk a magyar kormány távlati elképzelését is – mondta Diop. Ha a júliusban megszavazott törvény januárban életbe lép, akkor a 14 történelmi egyházon kívül, az összes kisebbségi egyháznak kérelmeznie kell a parlamentnél az újbóli regisztrációt. A törvény elfogadása óta Magyarország nem tett vallásellenes lépéseket, de a törvényhozásnak szándékában áll kiiktatni a vallás védelme mögött működő csalárd szervezeteket.


Világszerte elítélik


Az adventista hírügynökség szerint a vallásszabadság hívei világszerte elítélik a törvényt. Szerintük az állam szükségtelenül avatkozik be a vallási ügyekbe, és visszaveti az emberi jogok helyzetét Magyarországon. Ugyanis több mint 300 csoport veszti el az állami elismertetését, köztük a magyarországi metodisták, számos muzulmán közösség, illetve egyéb kisebb protestáns és evangelikál egyházak.

Diop, John Grazzal, a Hetednapi Adventista Egyház Közügyi és Vallásszabadsági igazgatójával közösen ez év novemberben találkozott New Yorkban Magyarország ENSZ-nagykövetével. Az egyház képviselői ekkor is kifejezték aggodalmukat a törvény lehetséges hatásával kapcsolatosan. Leslie és Diop elmondta, hogy a Hetednapi Adventista Egyház Világszervezetének Közügyi és Vallásszabadsági Osztálya továbbra is figyelemmel kíséri a magyarországi helyzetet, és segítséget nyújt a helyi egyház vezetőinek.


A finnek sem nyugszanak bele

Finnország egyik európai parlamenti képviselője, az adventista vallású Hannu Takkula még decemberben találkozott Schmitt Pállal, akinek levelet adott át. Ebben aggodalmát fejezte ki a magyar egyházügyi törvénnyel kapcsolatosan. Információk szerint a köztársasági elnök figyelmesen meghallgatta. Ezt követően megemlítette Takkulának, hogy a héten beszélt a washingtoni nagykövettel, aki szóba hozta a Hetednapi Adventista Egyház vezetőinek a fent említett látogatását. A köztársasági elnök ígéretet tett arra nézve, hogy mostantól különös figyelemmel kíséri az egyházügyi törvény körüli eseményeket, valamint a Hetednapi Adventista Egyház magyarországi helyzetét.

 

zdr (Adventist News Network )

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.