Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-03-15 20:26:00

„Kérünk, imádkozzatok értünk”

A világ egyházai Japánról: küszöbön az Apokalipszis?

Vannak, akik imádkoznak. Vannak, akik segítenek. Vannak, akik imádkoznak és segítenek. És vannak, aki felhívják a figyelmet: közeledik a világvége.

A nagy egyházi világszervezetek azonnal reagáltak a katasztrófára. Az Egyházak Világtanácsa főtitkára, Dr. Olav Fykse Tveit minden tagegyházat felhívta imára Japánért és a katasztrófában veszteséget szenvedett százezrekért.

Mintha csontjaimat tördelnék

Az EVT honlapja közli a madagaszkári imát, amit Isten kezében címmel a japán tragédia láttán tettek közzé: „Úr Jézus, a vihar élet, s az élet vihar, de nem tudunk kimenekülni belőle. Mekkora kegyelem, hogy Te velünk tartasz a viharban is, olyan bizonyosan, mint valami parti világítótorony, s jelenléted soha nem kétséges. Ámen”.

Az Amerikai Presbiteriánus/Református Egyház a március 10-i katasztrófára az elsők között úgy reagált, hogy Japánban élő és szolgáló tíz missziós munkatársát kérte fel a segítség megszervezésére, illetve arra, hogy személyesen győződjenek meg a segítség legsürgősebb és lehetséges módjairól. A munkatársak az észak-keleti parti város, Sendai környékén helyezkedtek el, hogy közvetlen közelből végezhessék a felmérést. A Presbiteriánus Főzsinat vezetői imára hívták a népes amerikai egyházat és más felekezetek tagjait is interneten, rádió-, és tv-adásaikban. Imafelhívásukban idézik a 42. Zsoltár 11. versét: „Mintha csontjaimat tördelnék, amikor gyaláznak ellenfeleim, mert egész nap ezt mondogatják nekem: Hol van a te Istened?”. Az oszakai Yodogawa Keresztyén Kórház állandó „bevetésben” van. A Presbiteriánus Egyház Katasztrófa Segélyszervezete az adományok fogadására külön számlát nyitott.

 

 

 

A szintén genfi székhelyű Lutheránus Világszövetség is gyorsan reagált az eseményekre. A világszervezet főtitkára, Chandran Paul Martin a hír vétele után levelet írt a három, Japánban élő különféle evangélikus közösség vezetőjének:. „Gondolunk rátok és imádkozunk értetek, lelkészekért és gyülekezeti munkásokért, hogy tudjatok lelki támaszt nyújtani a rászorulóknak, és hogy gyorsan meg tudjátok szervezni a segélyakciókat” – olvasható a levélben.

Célegyenesben a történelem?

A távol-keleti országban történt tragikus földrengés és szökőár mindannyiunkat szörnyen megrendített – mondta XVI. Benedek pápa a Szent Péter térre összegyűlt híveknek vasárnap, az Úrangyala alkalmával. A pápa buzdított, hogy mindenki lehetőségeihez mérten segítse a bajba jutottakat.

Japán katolikus püspökei szerdán válságülést tartanak Sendaiban. Kiváltképpen a nukleáris erőmű meghibásodása okozta gondokban próbálnak segíteni. Kínai katolikusok is bekapcsolódtak a segítségnyújtásba: a böjti időszakban fokozott imádkozással, illetve adakozással állnak a megpróbáltak mellé – erről biztosította a kínai katolikus segélyszervezet, a Jince Charities elnöke, Joseph Li Lian Gui püspök a japán karitászt. A tajvani katolikusok is imával és adakozással álltak oda a szenvedők mellé.

A Német Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának elnöke, Nikolaus Schneider hétfőn Hannoverben kiadott nyilatkozatában mindenkit arra kért, ne lankadjanak meg az imádkozásban a földrengés-, és a cunami által sújtott Japánért. „Többet nem tudunk, mint imádkozni és tenni, de ez most nem kevés!” – hangsúlyozta a német egyházelnök.

A Japán Evangéliumi Allianz főtitkára, Kiyoshi Gushiken/Tokio sajtónyilatkozatában érzékeltette: „Az emberek félelemben élnek. Kérünk titeket, imádkozzatok értünk!”. Az Ázsiai és Világméretű Evangéliumi Allianz, ami 128 országban közel 600 millió evangéliumi keresztyént fog össze, főtitkárain, Richard Howellen/Új-Delhi, és Geoff Tunnicliffen/New York keresztül szintén világméretű imaakcióra és segítségnyújtásra szólított fel.

A ProChrist evangélizációs mozgalom európai vezetője,  Ulrich Parzany/Kassel arról szólt egy interjúban: a történelem a célegyenesbe érkezett. Egyre gyakrabban tűnnek fel azok a jelek, amelyekről Jézus a világ vége vonatkozásában szólt: vallási tévelygések, háborúk, forradalmak, éhségek, földrengések, keresztyénüldözés, a jog és igazságosság szélsőséges semmibevétele. Ezek azonban még csak az új világ létrejöttének szülési fájdalmai. A jelek megtérésre intenek.

Többen rámutatnak az apokaliptikus történésekre, de óva intenek attól, hogy bárki is bármilyen menetrendet állítson össze Jézus visszajöveteléről. Kiváltképpen súlyos helyzet alakulhat ki az elszabaduló rádióaktivitás következtében nem csak Japánban, hanem nemzetközileg is – hívják fel a figyelmet ismert tudósok, mint például a müncheni közgazdász professzor, Gerald Mann is.

 

Békefy Lajos


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.