Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-08 08:30:00

Törvény készül a felekezetek közötti gyűlölködések ellen

A szólásszabadság miatt aggódik a Skót Egyház

A Skót Egyház a szólásszabadság védelmét szolgáló klauzulát szeretne látni a felekezetek közti gyűlölködésre vonatkozó törvényjavaslatban.

A Skót Egyház „mélyen aggasztónak” nevezte a Skót Nemzeti Parlament törvényét, amely a felekezetek közti gyűlölködés megállítását célozza. A parlament képviselői ma Holyroodban vitatják meg a „Futballmeccseken tanúsított sértő magatartás és fenyegető kommunikáció” elnevezésű törvényt.


Félreérthető?

A törvényjavaslat a focidrukkerek magatartását büntethetővé teszi, amennyiben „vallási, faji vagy más típusú gyűlölködést kelt”. A javaslat a futballstadionok környékén tapasztalható sértegetésekre, valamint az interneten vagy a kocsmákban tett megjegyzésekre irányul.
A jogszabályt megszegő magatartást öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné.
Az ellenzéki pártok a törvényjavaslatot éles kritikával illeték, arra hivatkozva, hogy félreérthető és „nem támogatható”.


Mi lesz a szólásszabadsággal? Fotó innen

Az ellenzéki bírálattal egybehangzó kérdéseket vetett fel a Skót Egyház is. „A törvényjavaslatban szereplő rendelkezések nem világosak, és lényegesen tágabb körben tennék büntethetővé a megcélzott magatartást, mint a javaslat eredeti célja. Ezen túl a törvényjavaslat egyes részeit a közvélemény sem támogatja. Mindez mélységes aggodalomra ad okot” – mondta Sally Fulton lelkész, az skót egyház Egyház és Társadalom Tanácsának elnökhelyettese.

Fulton asszony arra kéri a skót parlamenti képviselőket, hogy támogassák egy szólásszabadságra vonatkozó klauzula hozzáadását a törvényhez. Mint mondta: a hitre vonatkozó viták felkavarják és fel is kell hogy kavarják mindenki érzelmeit. Rendkívül nehéz a gyakorlatban különbséget tenni a vitát kavaró vallási állítás határozott kifejtése és a vallási gyűlölködés között. A törvényjavaslat jelenlegi formájában azzal a kockázattal jár, hogy olyan magatartás esetén is büntetőjogi következményeket alkalmazhat, amikor ez aránytalan és felesleges lenne. „Ezért szólítjuk fel a skót parlament képviselőit arra, hogy a törvényt egészítsék ki egy szólásszabadságra vonatkozó paragrafussal” – mondta Fulton.

Alex Salmond miniszter garantálta, hogy a szólásszabadság védelmét szolgáló klauzula bekerül a törvénybe, miután megbeszéléseket folytatott Paisley katolikus püspökével, Philip Tartagliával, ahol szintén szóba kerültek a szólásszabadságra vonatkozó aggodalmak.


–mi–
(forrás: christiantoday.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.