Get Adobe Flash player
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szavazófülke
Ön helyesnek tartja-e, hogy Isten neve szerepeljen az új alkotmány preambulumában?

 • Nem, mert ez ellenkezik az egyház és az állam szétválasztásának elvével.
 • Nem, mert Isten nevével nem dobálóznék.
 • Igen.
 • Szerintem eleve nincs szükség új alkotmányra.
 • Egyház
  2011-05-17 13:25:00

  A református egyházat a nacionalizmus eszközének nevezik

  A Pravda szerint Orbán osztja meg a szlovákiai hívőket

  Deformált egyház címmel közöl jegyzetet a Pravda című független szlovák napilap kedden arról, hogy a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a múlt hét végén csatlakozott az egységes Magyar Református Egyházhoz.

  Az újság szerint bár rosszak a múltbeli tapasztalatok –  az egyház a politika szolgálójává vált  – , s a jelenség sok esetben mind Szlovákiában, mind Magyarországon ma is létezik. Magyarországon ilyen szempontból fontos szerepe van a Református Egyháznak, amely már évek óta a nagymagyar nacionalizmus egyik eszköze" – állítja Marián Repa, a szerző.


  Tőkés László radikális nemzeti?

  Szerinte Tőkés László, az egyház egyik radikális romániai képviselője a Fidesznek köszönhetően az Európai Parlamentbe is bejutott. Kálvinista magyar autonómiát szorgalmaz nemcsak Romániában, hanem Szlovákiában is. „Lehet, hogy tőle kapta az ihletet a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, amelynek tagságát háromnegyed részt szlovákiai magyarok alkotják. A hírek, hogy a Szlovákiában a hívők számát tekintve negyedik egyház most csatlakozni akar nagyobb testvéréhez, már korábban kiszivárogtak. Sok mindent elárult Erdélyi Géza rimaszombati püspök üdvözlő levele, amelyet a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik gyűlésén olvastak fel" - fejti ki a Pravda.

  Úgy látja: a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház lépése teljes mértékben egybeesik a budapesti politikai vezetés azon igyekezetével, hogy a határok felett egyesítse a magyar nemzetet. "Mellesleg Tőkésnek már van magyar állampolgársága" - zárja jegyzetét a Pravda. Az újság egy másik, terjedelmes cikkében azt írja, hogy "Orbán politikája már a szlovákiai hívőket is megosztja". Marián Hamari, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspök-helyettese a lapnak azt mondta: a szlovák reformátusok nem szeretnének elszakadni egyházuktól, s megpróbálják elérni, hogy a zsinati döntést a csatlakozásról felülvizsgálják. Az egyház magyar vezetői - Fazekas László püspök és Batta István szóvivő - lapzártáig nem válaszoltak a szerkesztőség kérdéseire.

  A szlovák hívők közös állásfoglalása szerint semmi oka nincs annak, hogy egyházuk csatlakozzon az egységes Magyar Református Egyházhoz. Azt állítják, hogy bár a döntés "létüket érinti", arról velük senki sem konzultált. Attól is tartanak, hogy mindebből politikai probléma lehet, mert "nagymagyar kezdeményezésről" van szó. Úgy vélik, mivel az egyházat a szlovák állam anyagilag támogatta, lehet, hogy ezt a támogatást, illetve az egyház bejegyzését most át kell értékelni.
  Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter még a zsinat döntését megelőzően értetlenségének adott hangot a kezdeményezéssel kapcsolatban. Hamari megerősítette, hogy a szlovák reformátusok találkozót kértek a minisztertől.

  mti

   

  Kapcsolódó anyagunk: Szlovák-magyar református vita: politikai botrány a küszöbön
   


  Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


  A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.