Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-10 11:00:00

Félti a Grúz Ortodox Egyház a pozícióját?

A pápa támogatja az öt egyházat legalizáló törvényt

Az Örmény Apostoli Egyház üdvözölte a grúz hatóságok döntését, melynek értelmében legális státuszt biztosítanak nekik.

A Grúz Ortodox Egyház és az egyes politikai pártok között heves viták zajlottak az Örmény Apostoli Egyház és több másik egyház „legalizálását” illetően.


Heves ellenállás

A kormánypárti jogalkotók július 5–én, Tbilisziben elfogadták azt a törvénymódosítást, melynek értelmében öt kisebbségi egyház, a Római Katolikus Egyház, az Örmény Apostoli Egyház, az Evangélikus Baptista Egyház valamint a muszlim és a zsidó közösségek kaptak legális státuszt. A grúz elnöki sajtóiroda közlése szerint Mihail Saakashvili elnök a nehézségek ellenére is – az ellenzék és a grúz Ortodox Egyház tiltakozása– aláírta a polgári törvénykönyv erre vonatkozó módosítását.


Sorsdöntő látogatás
Fotó: stots.org

Az Örmény Apostoli Egyház szóvivője, Vahran Melikian szerint várható volt ez a lépés, hiszen a grúz hatóságok múlt hónapban találkoztak II. Karekinnel, az egyházvezetőjével. A június 10 és 15 közötti látogatás során Karekin találkozott a Grúz Ortodox Egyház patriárchájával és Saakashvili elnökkel is. Az ortodox egyház továbbra is ellenzi a módosítást, sajtóközleményt adtak ki, mely szerint a grúz tisztségviselőket terheli majd felelősség a mostani törvénymódosítás miatt. Szerintük ugyanis az állam mostani intézkedése ellent mond a Grúz Ortodox Egyház érdekeinek, és a negatív következmények hamarosan kiütköznek. Fő érvként hangoztatják, hogy a grúz Ptk.–módosítást megelőzően széles körű nyilvános vitára és konszenzusra lett volna szükség.

Melikian szerint semmi akadálya nem volt, hogy aláírják az öt egyházat „legalizáló” törvényt. A szóvivő hozzátette: maga a pápa, XIV. Benedek is támogatta ezt a lépést.

 

–mi, wwrn.org–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.