Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-30 14:42:00

A ciszterci szerzeteseket Olaszország-szerte helyezték el

A pápa bezáratta a "sztriptízapácáról" elhíresült monostort

Istennek címzett táncával vált híressé az itáliai Nobili nővér, ám az apáca a sztriptíz-táncosok „lap-dance”-ét gyakorolja. Az egyéb, súlyos visszaélések mellett ez is oka lehetett, hogy a pápa bezáratta a szerzetesnőnek otthont adó monostort.

Bezárták a római „Jeruzsálemi Szent Kereszt” templomot, súlyos pletykák keringenek a katolikus intézmény sajátos liturgiáiról és a vezetők pénzügyekkel kapcsolatos visszaéléseiről, valamint súlyos erkölcsi problémákról – adta tudtul a La Stampa. A monostor ciszterci szerzeteseit – egyetértésben – különböző közösségekben szórták szét Itália-szerte. A bazilika apátját, Simone Fiorasot, aki korábban Milánó egyik legharsányabb divattervezőjeként volt ismert, két évvel ezelőtt mozdították el pozíciójából.

Az Il Messaggero feltárta: Fioraso teljesen átalakította a templomot, felújította az épület már-már omladozó belsejét, majd a renovált ingatlanban szállodát nyitott, rendszeresen koncerteket szervezett, sőt otthont adott egy televíziós „Biblia-olvasási maratonnak” is. Az extrém látnivalók rendre vonzottak celebritásokat is a megszentelt falak közé.

A monostor klauzúrájához tartozó Noblili nővér például különös hírnevet szerzett magának és a közösségnek: beöltözése előtt „lap-dancer” volt, azaz bordélyokban meztelenül, vagy meglehetősen alulöltözötten, a férfiak ölében lejtett „tánccal” kereste kenyerét. Ami azonban az egyház részéről is kérdéseket vetett fel, hogy tudását apácaként is kamatoztatta, sőt más apácákkal közösen tartott sajátos táncelőadásokat, nem ritkán vallási szertartások részeként.

Vatikán nemtetszésének adott hangot a szerzetesek viselkedésével kapcsolatban szárnyra kelt pletykák miatt, szentszéki vizsgálatot rendeltek el, aminek eredményeképp kiderült: „bizonyítékokat találtak liturgikus és pénzügyi szabálytalanságokra, valamint arra, hogy a monostorban lakók életmódja nem egyeztethető össze a szerzetesi életvitellel” – nyilatkozta a Guardiannek Ciro Benedettini atya, a Vatikán szóvivője.

Vizsgálatot rendelt el a Megszentelt Élet Intézményeinek Vatikáni Kongregációja is, ám ennek eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Szent Kereszt templom egyébként Róma egyik legősibb és legismertebb temploma, melyet egy 4. századra datált, ókeresztény kápolna köré építettek. Éppen ezért is az olasz főváros egyik legkeresettebb zarándokhelye, egészen a legutóbbi időkig sokan „szent relikviák házaként” ismerték.

 

BBC News/-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.