Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-20 08:00:00

A magyar evangéliumiak jogait félti a keresztény világ

A nyugati sajtó felhördült az egyházi törvény miatt

Veszélyben vannak az evangéliumi keresztények vallási jogai, miközben a népegyházi rendszerű felekezetek örvendeznek a diszkriminatív egyházi törvény felett: hangot adtak aggodalmuknak a nyugati keresztény sajtó vezető orgánumai.

Aggódó hangon írt a magyarországi evangéliumi keresztények vallási jogait csorbító, diszkriminatívnak minősített egyházi törvény által teremtett helyzetről az amerikai CBN (Christian Broadcasting Network) és az ENInews. A CBN nem kertel, elemzése szerint az új egyházi törvény megsérti több mint száz, valódi egyház tagjainak lelkiismereti- és vallási szabadság jogát, hiszen közösségeiket újbóli regisztrációra kényszerítik. A törvénykezés legsúlyosabb következménye, hogy a politikusok által kiválasztott tizennégy vallásos szervezeten kívül az összes többi nem használhatja az „egyház” nevet.
 


Legsúlyosabb, a kommunizmus óta

Egy, a CBN által megszólaltatott magyar lelkész szerint ez a kommunizmus óta elkövetett legsúlyosabb diszkrimináció az evangéliumi keresztények ellen. Persze akik a politikai szempontok alapján végzett válogatás eredményeképp jól jártak, lojálisak a törvényhozó Fidesz-többséghez: Hack Péter, a Hit Gyülekezte diakónusa úgy véli, hogy egyenesen túlzóak az újraregisztrálással kapcsolatos aggodalmak.

Az ENInews elemzése szerint kisebb egyházaknak félniük kell a jövőjük miatt, míg a nagyobb felekezetek vezetői igencsak elégedettek a törvény tartalmával. A portálnak Tarr Zoltán, a magyarországi reformátusok főtitkára így nyilatkozott: „örülünk, hogy a jelenlegi kormány tett valamit, hiszen azt akartuk, hogy nehezebb legyen egyházat alapítani Magyarországon”.


Továbbra is nagy a szabadság

A református vezető szerint Magyarországon továbbra is nagyon nagy a szabadság és mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását. Sőt, egy korábbi nyilatkozatában hangot adott véleményének, miszerint az 1990-ben szentesített törvény „túl liberális”, és minden magyarországi vallási közösség lehetőséget kapott rá, hogy tanulmányozza a benyújtásra kínált törvénytervezetet. (Az igazság ezzel szemben azonban az, hogy a törvény szövegét a végső, hajnali órákra tervezett elfogadás előtt alapjaiban módosították, a képviselők így egy olyan tervezetet fogadtak el, amit érdemben egyetlen érintett sem véleményezhetett - mi- .)

A státusától megfosztott Isten Egyháza nevében felszólaló Debreceni László az ENInews-nak tételesen is cáfolja a református főtitkár állításait, szerinte ugyanis a végleg elfogadott törvény lényegileg különbözik attól, amit május folyamán ők is véleményezhettek. „Nem hiszen, hogy bárki is jöhet és megtilthatja nekünk, hogy Istent dicsőítsük, ám komoly kérdéseket vet fel, hogy egyes felekezetek felkerülhettek arra a bizonyos listára, mások pedig nem” – összegezte Debreceni.


A legnagyobb nemzetközi szervezetek már tiltakoznak

A portál beszámol róla, hogy a magyar Helsinki-bizottság és az Emberi Jogok Határok Nélkül szervezetei a vallásszabadság komoly visszaeséseként jellemezték a politikai döntést, és egy petíciót fogalmaztak meg a jogszabály elítélésével kapcsolatban, melyhez számos neves, nemzetközi vallási szervezet, köztük a Southern Baptist Convention (Déli Baptista Konvent) is csatlakozott.

 

-mi-/CBN/ENInews

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.