Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-12 22:00:00

Hálát adott, hogy szegényen halhat meg

A legvagányabb pápa

Egyszerűségéről és emberszeretetétől ismerték Giuseppe Roncallit, aki XXIII. János néven lett pápa. Az egyház vezetőinek meglepetésére, idősen és betegen hívta össze a XX. század legnagyobb hatású egyházi eseményét: a II. vatikáni zsinatot.

A katolikus naptár októberben emlékezik meg a II. vatikáni zsinat atyjáról, XXIII. János Pál pápáról, akit 2000-ben avatott boldoggá II. János Pál pápa. Sokan szerették, tisztelték és rengeteg anekdota fűződik kedves alakjához. Parasztcsaládból származott, s ezt sohasem felejtette el. A ferences harmadrend tagja volt, élete végén hálát adott, hogy szegényen halhat meg. Egyszerűségének, közvetlenségének és emberszeretetének köszönhetően minden idők egyik legnépszerűbb pápája volt.


Párbeszéd és közeledés

1881-ben, vagyis 130 éve született és 1963-ban halt meg. Pápai diplomataként Törökországban, Bulgáriában és Franciaországban szolgált, majd velencei pátriárka lett és onnan jutott Szent Péter székébe. Pápai szolgálata mindössze öt esztendőt ölel föl, de a II. vatikáni zsinat összehívásával új korszakot nyitott az egyháztörténelemben. A keresztény egyházak közötti párbeszéd és közeledés érdekében új vatikáni hivatalt hívott életre. Enciklikái közül a legnagyobb hatásúak a kereszténység és a társadalmi haladás, valamint a béke kérdésével foglalkoznak.

Párizsi nuncius korában egyszer egy fogadásról távoztában a liftnél összetalálkozott a főrabbival. Kölcsönösen előre akarták engedni egymást. Végül vatikáni diplomata így szólt: „Semmi kétség, önt illeti az elsőség. Az ószövetség előbb volt, mint az új”. Ugyancsak Párizsban történt, egy ünnepi vacsorán: amikor bejött a terembe egy feltűnően szép és kissé kacéran öltözött hölgy, a vendégek zavarukban a főpapra néztek. Erre ő megjegyezte: „Furcsállom, hogy mikor egy szép hölgy lép be, mindenki rám néz, ahelyett, hogy őt figyelnék.“


A hivatali munkáról

XXIII. János újítása volt, hogy a nagyközönség is látogathassa a vatikáni kerteket. Egyszer az ott sétáló pápa két gyermekkel találkozott. A kisebbiktől megkérdezte, hogy mit gondol, kicsoda a bácsi. Nem tudta. „Én vagyok a pápa.” Mire a kisfiú így válaszolt: „Akkor mutasd meg nekem a mennyország kulcsait.” Egyszer egy diplomata megkérdezte János pápát, hogy mennyi alkalmazott dolgozik a Vatikánban. Mire Őszentsége teljes természetességgel ezt válaszolta: „Nem több mint a fele.”

Az egyház 265 pápája között legtöbb a János nevet viselte, de ő előtte 700 évvel választották legutóbb ezt a nevezet. Miért döntött huszonharmadikként a János mellett? Mert az édesapját is Jánosnak hívták, mert Keresztelő Szent Jánoshoz hasonlóan ő is az Úr útjának előkészítője és János apostol nyomdokain a szeretet hírvivője kíván lenni. A zsinat kezdeményezésével valóban az Úr útjának előkészítője, életével pedig a szeretet hirdetője volt Boldog XXIII. János pápa.

 

Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.