Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-18 15:39:00

A fülöp-szigeteki egyház hevesen tiltakozik

A kiátkozást is vállalja az államfő az óvszerhasználat érdekében

Ha ez az ára, a katolikus egyházból való kiátkozást is vállalja a Fülöp-szigeteki államfő, aki az ingyenes óvszerhez jutás mellett kardoskodik. A zömében katolikus ország egyháza hevesen tiltakozik.

Benigno Aquino elnök is bekapcsolódott abba parlamenti vitába, amely azt vetette fel, hogy államilag kellene támogatni a fogamzásgátló szereket. A Fülöp-szigeteket a délkelet-ázsiai térség egyik legszegényebb és legnépesebb országaként tartják számon.

A tét annak a népesedés-egészségügyi törvénynek a sorsa, amelyet kedden terjesztettek be a Fülöp-szigeteki kongresszus képviselőháza elé. Ha elfogadják, a jogszabály arra kötelezné a kormányt, hogy tájékoztassa a lakosságot a családtervezés lehetőségeiről, biztosítsa a fogamzásgátló szerekhez való ingyenes hozzájutást és szexuális felvilágosító foglalkozásokat vezessen be az iskolákban.

A 80 százalékban katolikus vallású szigetország egyháza hevesen ellenzi a tervezett intézkedéseket. Benigno Aquino elnök szerdán azt mondta: senkit sem akar a lelkiismeretével ellenkező választásra kényszeríteni, csak meg akarja adni annak a lehetőségét, hogy az emberek megfelelő információk birtokában hozhassák meg döntéseiket.

A Fülöp-szigetek, amelynek az 1877-es első népszámlálás idején még 5,5 millió lakosa volt, 2009-re a világ 12. legnépesebb országává vált, 92 milliós lakossággal és 22,7 éves átlagéletkorral. Bár a lakosság növekedésének üteme számottevően csökkent 2005 és 2010 között - a becslések szerint évi 3,21 százalékról 1,95 százalékra -, a népesedés változatlanul az egyik legtöbbet vitatott kérdés az országban.


A pápa és az óvszerhasználat


Korábban már írtunk arról, hogy XVI. Benedek, a "Világ világossága" című könyvének megjelenésekor a közvélemény figyelme újra az óvszerhasználat kérdéskörének fontosságára irányult és egyúttal félreértésekre adott okot a médiában. Világszerte számtalan sajtótermékben jelent meg a hír: a pápa igent mond az óvszerhasználatra.

A vatikáni sajtóiroda igazgatója, Federico Lombardi akkor így nyilatkozott: „ Az emberi szexualitás ilyen nagyszabású és mély elképzelését, valamint a körülötte kibontakozó társadalmi vitát figyelembe véve a pápa megerősíti a véleményét. Természetesen az egyház nem tekint az óvszerre, mint hiteles és morális megoldásra az AIDS problémájával szemben. Ebben a nyilatkozatában a pápa nem változtatja meg az egyház eddigi tanításait, hanem kifejezetten megerősíti azokat. Ugyanakkor a Szentatya úgy ítéli meg, felmerülhetnek olyan kivételes körülmények, amelyek során a szexualitás gyakorlása során egy vagy több élet valós veszélybe kerülhet. " – magyarázta a szóvivő.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője üdvözölte XVI. Benedek pápa nyilatkozatát, amely új álláspontot képvisel az óvszerhasználatot illetően a HIV megelőzésében. „Örömmel hallottam ezt az álláspontot, és a Vatikán az első alkalommal támogatta az óvszer különleges körülmények között történő alkalmazását, ami jó hír számunkra, nagyszerű kezdet” – nyilatkozta Margaret Chan Berlinben. Az ENSZ HIV/AIDS programja, a UNAIDS is üdvözölte Benedek pápa kijelentését, melyet „a Vatikán jelentős és pozitív előrelépéseként” értékelt. A Vatikán eddig a fogamzásgátlás minden módját elítélte, még akkor is, ha az a nemi úton terjedő betegségek visszaszorítását szolgálja.


(mi, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.