Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-05 08:00:00

Három éve tart a 300 falut érintő erőszakhullám

A dzsungelbe menekültek az orissai keresztények

Az elmúlt három évben több ezer kereszténynek kellett elhagynia otthonát Indiában, Orissa államban, mert a helyi közösségek egy része gyűlölethadjáratot indított ellenük.

Orissa állam keresztényei örömmel fogadták a bírósági határozatot, ami felhatalmazza a Nemzeti Emberi Jogi Bizottságot, hogy készítsen felmérést a keresztény-ellenes erőszak áldozatairól, kárpótlás céljából. A döntés válaszként szolgál a három évvel korábban kezdődött erőszakra, melynek keretében közel 300 falut támadtak meg és legalább 70 embert öltek meg.


Nem emberi

Legalább 25 ezer ember menekült el, miután Swami Laxmanananda Saraswati radikális hindu vezetőt, politikust, 2008. augusztus 23-án megölték. A menekültek most embertelen körülmények között élnek menekülttáborokban vagy a dzsungelben, ahol a kolera és egyéb járványok pusztítanak közöttük.

Bipra Charan Nayak, a Survivors Association os Kandhamal Violence vezetője elmondta, hogy üdvözlik a bírósági végzést, mert az segíthet helyreállítani az erőszak előtti állapotokat – számolt be az UCANews. A bírósági határozat a nyugdíjas érsek, Raphael Cheenath, által benyújtott petíció hatására született. A Bizottság hat héten belül elkészül a jelentéssel. Az egyház egyelőre semmilyen kártérítést sem kapott, pedig már több kérvényt benyújtottak.

 

– mi (forrás:zenit.org)

 A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.