Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-12-28 06:48:00

A Time szerint ez az év a keresztény-muszlim párbeszéd hiányáról szólt

2010 legfontosabb vallási eseményei

Közvetve a keresztény-muszlim párbeszéd hiányáról szólnak 2010 legfontosabb eseményei. Legalábbis ez derül ki azt a listát böngészve, amit a Time Magazine állított össze az év meghatározó vallási történéseiről.

A Time magazin természetesen az USA szuperhatalmi státuszából kiindulva, és az óceán túlpartjáról szemlézi a nemzetközi eseményeket, így nem csoda, hogy az első helyre a 2001. szeptember 11.-ei terrortámadás által lerombolt ikertornyok közelébe tervezett mecset építése körüli vita került. Jóllehet muszlimok is tiltakozhattak volna amiatt, hogy Manhattan belvárosába, az ital- és szexboltok közvetlen közelébe terveznek vallási kulturális központot építeni, a leghangosabban azok a keresztények protestáltak, akik úgy vélték, a mecsettel a terrorizmusnak épülne emlékmű a ground zero közelében. Az eset rámutatott arra: a mai napig nem megoldott a muszlimok integrációja az USA-ban.

Katolikus és protestáns ügyek

Ha európai média állítja össze a listát, minden bizonnyal letaszította volna az első helyről a New York-i mecsetvitát a Time-nál ezüstérmes papi pedofília botrány. Az Írországban robbant, majd gyakorlatilag Nyugat-Európa minden országára kiterjedő skandalum miatt XVI. Benedek pápa többször is bocsánatot kért, szigorodott a vétkes papokkal szembeni eljárásrend, de számos szakértő és sok felháborodott hívő még radikálisabb lépéseket sürget.

Szintén csak Amerikában vezető hír, hogy a Robert Schuller protestáns lelkész által alapított álom-megagyülekezet, a kaliforniai Kristály-katedrális csődbe ment. Schuller közel fél évszázada kezdett a tehetős környéken prédikálni, előbb autós mozikat bérelt ki, majd felépítette a világ egyik legextravagánsabb imaházát, a csupa üveg Kristály-katedrálist. Műsorát, az Hour of Power (Erő órája) című, számos celeb felléptetésével megtámogatott, kissé unalmas liturgiájú hagyományos istentisztelet-közvetítést milliók nézték, és szintén milliók olvasták a pozitív gondolkodás hatalmáról írott, a karizmatikus amerikaiakkal szemben a konzervatív közép- és felsőközéposztályt, valamint az elitet megszólító könyveit. Miután azonban nyugdíjba vonult, gyülekezete anyagi problémák sorába ütközött, és néhány hónapja csődöt jelentett.

Hosszú kihagyás után nemrégiben újra interjút adott a legendás baptista prédikátor, Billy Graham. A 92 éves evangélista úgy nyilatkozott, ha újra kezdhetné a szolgálatát, kevesebbet utazna és prédikálna, és többet elmélkedne, imádkozna. A buzgóbb elmélkedés talán fia javára is válna, aki azzal került a 4. helyre a Time listáján, hogy éppen a tekintélyes magazinnak nyilatkozta azt az év során, hogy „országunkat 2001. szeptember 11.-én politikai, katonai és teológiai támadás érte”. Szerinte a muszlimok „a béke népének” álcája mögött elkezdték kiépíteni hídfőállásaikat, és „Obama mindent megtesz az iszlám támogatásáért”. Korábban már legalább egyszer nyilvánosan kétségbe vonta az elnök keresztény meggyőződését.

Koránégetés, női papok és óvszervita

Még ennél a megállapításnál is talán jobban borzolta a kedélyeket az ötödik helyre került, hírhedt Terry Jones, floridai lelkész akciója. Az evangéliumi gyülekezetet pásztoroló öntörvényű vezető szeptember 11.-én Koránt óhajtott égetni nyilvánosan, és csak a legutolsó pillanatban visszakozott. Szakértők szerint az eset hozzájárult ahhoz, hogy a muszlimgyűlölet elfogadottabb legyen az USA-ban.

Csak a hatodik helyre volt elég a Time listáján az, hogy a Vatikán súlyos vétségnek bélyegezte (delictum gravius) júliusban a nők pappá szentelését, amivel ez egy súlycsoportba került például a pedofíliával. Ennek ellenére nem csökken a lázadó katolikusok által felszentelt női papok száma, sőt.

Szintén katolikus ügy került a hetedik helyre. A pápa által egy interjúkötetben megfogalmazott vélemény, miszerint bizonyos körülmények között tolerálható az óvszerhasználat, az egész világot tűzbe hozta. Aztán idővel kiderült, nem arról van szó, hogy a katolikus egyház megváltoztatta volna a véleményét a fogamzásgátlásról, csupán arról, hogy az óvszerhasználat bizonyos jól körülhatárolható esetekben a felelősségvállalás kezdetét és az erkölcsösség irányába tett első kezdeti lépéseket jelentheti. Amikor ezt mondta, a pápa éppen egy HIV-fertőzött férfi prostituált példáját említette – ez esetben az óvszerhasználat semmiképpen nem vonatkozhatott a fogamzásgátlásra. A katolikus egyházfő által tett kijelentés mindenesetre sokat jelent: afrikai katolikus jótékony szervezetek rugalmasabban és széleskörűbben harcolhatnak az AIDS ellen a súlyosan fertőzött kontinens szegényei között.

Keresztényüldözés, templomvizit és rajzfilmvita

Az európai sajtóban csak ritkán feltűnő keresztényüldözési történetek kerültek „csomagban” a nyolcadik helyre. Évek óta tömegesen hagyják el keresztény hívők a Közel-Keletet, ám ez a legújabb kori exodus felgyorsulhat, miután idén ősszel számos támadás érte őket Irakban. Egy alkalommal 11 helyen egymáshoz időzítve robbant bomba, október 11.-én pedig közel hatvan hívő halt meg egy bagdadi templom felrobbantásakor. Ezzel egy időben sorozatos támadások, fenyegetések és bírósági ítéletek sújtják azokat, akik Nigéria muszlim fennhatóságú körzeteiben, Egyiptomban, Iránban vagy más, muszlim többségű országban elhagyják az iszlámot Krisztus követéséért.

Az utolsó előtti helyre szorult az Obama elnök novemberi indiai útjával kapcsolatos ellentmondásos ügy. A Time úgy tudja, az USA elnöke ellátogatott volna a szikh vallás központjába, az amritsari Aranytemplomba. Igen ám, csakhogy a szent helyre látogató férfiaknak be kell fedni a fejüket. Obama tanácsadói tartottak attól, hogy a vallásilag alulképzett amerikaiak nem tudnak különbséget tenni a szikh hit és az iszlám között, s a gesztust a vallási meggyőződése miatt amúgy is rengeteget támadott elnök ellenségei félremagyarázzák. Ezért aztán lemondták a vizitet.

A 10. helyre még éppen befutott annak a híre, hogy a Vatikán szerint a népszerű rajzfilmsorozat, a Simpson-család katolikus. A széria producere szerint ugyan Simpsonék „presbilutheránusok”, de az Osservatore Romano egy cikke, és Francesco Occhetta jezsuita szerzetes tanulmánya inkább katolikusnak mondta a bizarr famíliát.

Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.