Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-06 14:30:00

Évente hat–hét alkalommal öltöztetik át a szobrocskát

2000 óta varr Szűz Máriának a női szabó

A mátraverebély-szentkúti kegyhelyen október 8–9-én tartják az év utolsó nagybúcsúját Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Most is előkerül majd a kegyszobor ruhatárából a parasztos magyar ruha.

Varga Ottóné, Magdika, a kegyszobor ruháinak készítője az ünnep előtti napon adja Máriára a piros–fehér–zöld viseletet. Magdika Ipolytarnócon él, női szabó, esküvői ruhákra szakosodott, és nem mellesleg immár tíz éve a kegyszobor öltöztetője, ruháinak tervezője, kivitelezője és karbantartója. Palócos beszédű, temperamentumos, vidám hölgy. Hogyan lett a Szűzanya szabója?
 


– Kislánykorom óta járok Szentkútra, először szüleimmel, nagyszüleimmel, később pedig a férjemmel zarándokoltunk a tőlünk ötven kilométerre lévő kegyhelyre. Tizenhat évesen megfogadtam, ha megtanulok varrni, készítek a Szűzanyának egy ruhát, mert bántott, hogy mindig ugyanabban az öltözékben láttam. Fogadalmamat egy időre elfeledtem, de édesapám halála után, 2000-ben újra eszembe jutott. Felajánlásomat a kegyhelyet őrző ferences atyák nagy örömmel fogadták. Azóta már tizenegy ruhát készítettem a Szűzanyának. Van köztük két bordó, az egyik hernyóselyemből, fehér alapon, világoskékkel hímzett, a másik arannyal hímezve. Ezeket pünkösdkor viseli. Akad két magyaros is, az egyik úri, a másik parasztos. Ez utóbbi a legsikeresebb, ugyanis a kegyhelyen emléktárgyként megvásárolható kis kegyszobor-másolatokon is ebben látható.

– Amikor az első ruhát készítettem, még a szobor közelébe sem mehettem. Mintának odaadták a Szűzanya egyik hajdani viseletét. Régi könyveket, szentkúti képeket tanulmányoztam, hogy eldöntsem, milyen is legyen a ruha. Aztán mintha valaki vezette volna a kezemet, kialakult valami új. Nagyon jól sikerült, bár kicsit hosszú lett. Tettünk a szobor alá egy márványlapot, akkor megemelkedett a Szűzanya, és tökéletesen állt rajta a ruha. Így kezdődött.

– Évente hat–hét alkalommal öltöztetem át a szobrocskát. Böjti időszakban nincsen rajta varrott ruha, ilyenkor látszik a szobor egyszerű, festett, kék viselete. Úgy is nagyon szép. Változik a ruha húsvétra, pünkösdre, Szent Annára, Nagyboldogasszonyra, Kisboldogasszonyra, Magyarok Nagyasszonya ünnepére és karácsonyra. Büszke vagyok a munkámra, de alázatosan szeretném végezni a dolgomat. Nagyon jó érzés, amikor sokan odamennek a Szűzanyához, és előtte imádkoznak. Ilyenkor azt kérem: Drága Szűzanyám, ha csak lehet, teljesítsd mindenkinek a kérését. A Szűzanya szolgálata megváltoztatta az életemet. Amikor az első ruha elkészült, elolvastam Szent Ferenc életét, ami annyira megragadott, hogy azonnal döntöttem, belépek a ferences világi rendbe. Férjemmel együtt nagyon sokat imádkozunk, mindennap végezzük a zsolozsmát.

 

Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.