Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-12 20:30:00

Az életkor növekedésével párhuzamosan nő az olvasók aránya

„Sirály, értem a Biblia szövegét”

Gyere! És olvasd a Bibliát! – hívja a fiatalokat a német katolikus ifjúsági magazin honlapja. A bibliaolvasó terv havonta új, letölthető programmal kíván segítséget nyújtani a Szentírás megismerésében a németül beszélő ifjúságnak.

A „Komm! – Gyere!” katolikus ifjúsági magazin havi bibliaolvasó tervet „read it – olvasd el!” hirdet honlapján azoknak a fiataloknak, akik intenzíven szeretnének foglalkozni a Szentírással. A 2011 júliusától működő bibliaolvasó terv az Újtestamentum olvasásában kíséri a tinédzsereket. Minden hónapban újabb anyag jelenik meg, ami letölthető, és naponta három kérdés segít az olvasottak megértésében, személyes alkalmazásában. „Sok bibliaolvasó kalauz nyújt bevezetést a fiataloknak Isten szavaihoz, de a Biblia mélyebbre hatoló tanulmányozásához alig áll rendelkezésre anyag”, mondta Rebekka Jung, a szerkesztőség vezetőnője. „Azoknak a fiataloknak szeretnénk segíteni, akik alaposabban szeretnék megismerni Isten Igéjét.”

A magazin honlapján ezenkívül egy Youtube-csatorna is elérhető, ami szintén a Szentírás olvasására és megértésére ösztönzi a fiatalokat. A hét 5 napján egy-egy nyolcperces vallási vagy bibliai témájú rövidfilmet lehet megtekinteni. A szerkesztőség célja, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a Biblia olvasásához és lelkesen azt mondják: „Sirály, értem a Biblia szövegét”.


A fiatalok nagy része naponta olvassa a Szentírást

Az ifjúsági magazin nemrégiben egy felmérés készített, amelyben a fiatalok bibliaolvasási szokásait vizsgálták. „Az ifjú keresztények közötti felmérés eredményei arra ösztönöznek minket, hogy folytassuk megkezdett utunkat”, nyilatkozta a főszerkesztőnő az „Idea” német keresztény hírügynökségnek.

A megkérdezett fiatal keresztények túlnyomó többsége (84,8 százalék) hetente többször, sőt akár naponta is olvassa a Könyvek Könyvét, derült ki a felmérésből. A válaszadók több mint a fele (56,3 százalék) hetente maximum egy órát szán a Biblia tanulmányozására. A 13 és 25 év közöttiek mintegy negyede (24,3 százalék) heti egy-két órát szentel Isten szavainak. A válaszadók 78,1 százaléka állította, hogy a Szentírás bátorságot és erőt ad a hétköznapokhoz. 72,9 százaléknak pedig meggyőződése, hogy a Biblia mindennapos cselekedeteikre is hatással van.

Bibliaolvasás Magyarországon

Magyarországon a fiatalok bibliaolvasási szokásairól csak 2009-es adatok állnak rendelkezésre.
A Magyar Bibliatársulat megbízásából országos felmérés készült a 2008-as Biblia éve rendezvénysorozat hatásának és a Biblia olvasottságának a felmérésére, amit 2009 februárjában a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) készített el. A 2009-es reprezentatív kutatás során kiderült, hogy a felnőtt magyar lakosság 2 százaléka, tehát mintegy 160 000 ember olvassa napi rendszerességgel a Bibliát. A nők jelentősen magasabb arányban (55 százalék) olvassák a Szentírást, mint a férfiak (38 százalék). Az életkor növekedésével párhuzamosan nő a bibliaolvasók aránya: a fiatalok 39 százaléka, a középkorúak 45 százaléka, míg a 60 év felettiek korosztályának 58 százaléka szokta valamilyen rendszerességgel a Bibliát olvasni.

Az iskolai végzettség is hatással van a bibliaolvasásra: az alapfokú végzettségűek 43 százaléka, a középfokúak 47 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűeknek több mint kétharmada (67 százaléka) olvassa a Bibliát. A felmérésben adott válaszokból az is kiderült, hogy a magyar háztartások többségében (59 százalékában) van Biblia, mégpedig a háztartások anyagi helyzetétől teljesen függetlenül.

 

 

-bcs-

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.