Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-23 17:08:00

Az egyetlen női vezetésű egyház

„Férfiak szintjére emelte a nőket” – Antikrisztus az Üdvhadseregben?

Az Üdvhadsereg közel százötven éves történetében harmadszor választottak női vezetőt a szervezet élére. A 64 éves kanadai Linda Bond április elején foglalja el hivatalát.

Az új generális célja arra irányítani az emberek figyelmét, hogy a „Jézussal való kapcsolat miatt nagyszerű szervezet az Üdvhadsereg".

Az egyház az elmúlt közel másfél évszázadban figyelemreméltó növekedést ért el. Ma már nagyjából 1,1 millió üdvkatona teljesít szolgálatot a világ százhuszonhárom országában, s mintegy százezer alkalmazottat foglalkoztat, önkénteseinek száma pedig meghaladja a négy és fél milliót. Persze, hosszú út vezetett ideáig.

Az Üdvhadsereget London keleti felében alapította feleségével együtt a metodista William Booth, akkoriban még praktikusan Kelet-Londoni Keresztyén Missziónak hívták. Az Üdvhadsereg nevet 1878 májusától kezdték alkalmazni, és a szervezetet hamar a reguláris hadsereghez hasonló szimbólumokkal látták el. Lett zászlója, katonazenekara és egyenruhája, sőt, a szolgálattevőket katonai rendfokozatokkal látták el – a csúcson az Üdvhadsereg „hadvezére”, William Booth, a generális állt, közvetlenül mellette pedig a felesége, Catherine. 


Férfiak szintjére emelte a nőket

Akkoriban igencsak szokatlan módon nők is prédikálhattak az Üdvhadsereg alkalmain, és e „liberális” attitűd a mai napig érvényesül az egyébként konzervatív, protestáns teológiát valló szervezetben. Rajtuk kívül nincs túl sok olyan egyház, amelynek nő állna az élén. Akkoriban ez még jókora megütközést keltett.

A kiváló evangélista és elismert filantróp és politikus, Lord Shaftesbury szerint Booth maga volt az Antikrisztus, már csak azért is, mert nem átallta a „férfiak szintjére emelni a nőket”. Sokan inkább kissé diktatórikus stílusára panaszkodtak.

Az Üdvhadsereg szolgálati „kiskátéja” azonban minden támadás ellenére másfél évszázadon keresztül változatlan maradt: soup, soap és salvation. Az Üdvhadsereg szolgálatának lényege tehát, hogy ételt adjon az éhezőknek, tisztálkodási és lakhatási lehetőséget biztosítson a nincsteleneknek és segítse őket üdvösségre jutni. A Magyar Üdvhadsereg idei jelmondata is ezzel a szellemmel itatódott át: Élj egyszerűen, szeress nagyvonalúan, törődj őszintén, beszélj kedvesen, a többit hagyd Istenre.


Több, mint szociális szervezet

Egy 1994-es amerikai felmérés szerint az Egyesült Államokban az Üdvhadsereg a negyedik legnépszerűbb szervezet. Ennek hátterében az áll, hogy csak az USA-ban harminckét millió embernek nyújtottak valamilyen formában fizikai segítséget. Elismertségüket talán az is jelzi, hogy 2004-ben 1,6 milliárd dollárt hagyott rájuk Joan B. Kroc, a McDonald’s vezérigazgatójának, Ray Kroc-nak az özvegye. Angliában pedig az Üdvhadsereg a legnagyobb civil szociális szolgáltató szervezet.

Az Üdvhadsereg szeretne kikerülni a szociális szervezetek olvasztótégelyéből. Fő szolgálatuknak a külső elvárások ellenére az igehirdetést és az evangélizációt tartják. Így volt ez már William Booth-nál is, aki még a 20. század elején, félig vakon is újabb és újabb kalandokba vágott. Nyolcvan éves kora felett is több hónapos, kabriós evangelizáló körutakra indult, s miután 1909-ben eltávolították a jobb szemét, 1910-ben Hollandiában, Dániában, Németországban, Svájcban és Olaszországban is prédikált. 1912-ben, nyolcvanhárom éves korában érte a halál, vagy ahogyan azt az Üdvhadseregben mondják, ekkor léptették elő a legmagasabb rendfokozatra, a dicsőségbe. Ravatalánál három nap alatt százötven ezer ember tette tiszteletét.


Sz. B.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.