Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szabados Ádám blogbejegyzése
2011-09-25 21:02:00

Robert A. Peterson válasza Rob Bellnek

Nem lesz örök kárhozat?

Engedjük, hogy Isten maga mesélje el nekünk a történetet, annak befejezésével együtt. A hangsúly az üdvösségen van, de az örök ítélet is része a történet végének.

Rob Bell Love Wins (A szeretet győz) című könyve tavaly füstölgő meteorként csapódott az amerikai evangéliumi bolygóba. Sokan sokféleképpen válaszoltak rá. Egyik oldalon – elsősorban az „Emergent” mozgalom felvállaltan „posztkonzervatív” táborában – lelkesen és megkönnyebbüléssel fogadták Bell érveit, hogy Isten szeretete talán tényleg mindenkit magával sodor majd, és senki nem marad kívül Isten ölelésének hatósugarán. Mások megrökönyödve és szomorúan állapították meg: Bell elhagyta az evangéliumi kereszténységet és heterodox nézeteket vall. Ezek közül az egyik legkorrektebb bírálat talán Kevin DeYoung dolgozata volt.

Robert A. Peterson nemrég rövid videóüzenetben reagált Bell könyvére és az őt ért bírálatokra. Dr. Peterson az elmúlt évtizedekben több könyvet írt az utolsó ítélet és a pokol témájában, legutóbb Tim Keller, Al Mohler, J. I. Packer és Robert Yarbrough ezzel kapcsolatos gondolatait szerkesztette egyetlen kötetbe Is Hell for Real or Does Everyone Go to Heaven? (Valódi a pokol, vagy mindenki a mennybe megy?) címmel. A rövid videóüzenetben Dr. Peterson először védelmébe veszi Bellt, és méltatja, hogy Bell őszinte kérdéseket tesz fel, meghallgatja a kételkedőket, és saját küzdelmeit sem takargatja. Peterson szerint nem egyértelmű, hogy Bell univerzalizmust tanít-e, valójában sehol nem tisztázza, hogy szerinte üdvözül-e végül mindenki, a kérdést nyitva hagyja, illetve inkább csak sugallja, mintsem állítja, hogy nem lesz örök büntetés. Peterson szerint egyébként ez viszont baj: teológusok és pásztorok fogalmazzanak egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy mit hisznek!

A videó hátralevő részében a Covenant Seminary professzora végigvesz néhány bibliai igehelyet, ahol félreérthetetlenül megjelenik az utolsó ítélet örökkévalóságának a gondolata. Dr. Peterson szerint nincs Jelenések 23, ahol Isten ítélete véget érne a gonoszok felett, és mindenki bebocsátást nyerne az új Jeruzsálembe. Engedjük, hogy Isten maga mesélje el nekünk a történetet, annak befejezésével együtt. A bibliai beszámolókat vizsgálva egyértelmű és tagadhatatlan, hogy ebben a befejezésben a szeretet és az igazság egyaránt megjelenik majd. A hangsúly az üdvösségen van, de az örök ítélet is része a történet végének.

Kissé elfogult vagyok Dr. Petersonnal kapcsolatban, mert tanárom volt, és személyesen is megismerhettem tudása mellett a lelkületét és azt a melegséget és kedvességet, amely a lényéből árad. Vezetésével önálló kutatómunkát folytattam, ThM tézisem egyik bírálója is ő volt. Jól ismerem azt a dolgozószobát, ahol a felvétel készült, és a teológiai intézményt is, amelyet képvisel. Angolul értőknek (különösen azoknak, akik hallottak Bell könyvéről és a körülötte kialakult hangulatról) tehát jó szívvel ajánlom Dr. Peterson mindössze hét perces videóüzenetét.

 

A szerző további írásait itt olvashatja

(A nyitóképen Willam Blake festménye: Dante pokla, VIII. ének)

 

Szabados Ádám összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hitvita
  • Milyen a jó mártír?
  • Új kutatás: hogyan reagál a testünk a vallásra?
  • Hatnapos teremtés? Terítéken a kreacionizmus
  • Most akkor van pokol, vagy nincs?
  • Eretnek volt-e Paracelsus?
  • Iszonyú vérengzés Isten parancsára – hogy lehet ez?
  • Isten erkölcsileg alacsonyabbrendű, mint az ember?
  • Isten kíméletlen ítéletei: miért?
  • Az Ószövetség Istene egy szörnyeteg?
  • Colbert és a jezsuita: élő hitvita a showbizniszben!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.