Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kubiszyn Viktor blogbejegyzése
2011-09-10 15:08:00

Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai

Feltámadás a Bartók Béla úton

Nemrég megint igazoltattak az utcán. Hiába vagyok több mint tizennyolc hónapja tiszta, továbbra is úgy nézek ki, mint egy drogos.

Ez már így, harmincon felül valószínüleg nem is fog változni, és az az igazság, hogy nem is zavar. Sőt, szórakoztat: amikor kérdeztem a rendőröket, két nagyon helyes, gyakorlóruhás készenlétist, hogy mégis miért szúrtak ki, csak annyit mondtak, „mert gyanús”.

Kapucni és baseballsapka, fekete nadrág, munkásbakancs, és persze a csípőmről a farzsebemig lógó nagy szemű lánc az oldalamon, ami divat mostanában is. Nekem kedves emlék egy heroinos cimborámtól, aki kétszer állt le, egyszer a börtönben, egyszer a rehabon. De csak egyszer halt meg, nemrég egy nyilvános wc-ben. Az ő kelléke volt ez a lánc, nekem örökség. A láncaimra emlékeztet itt a földön, no meg tartja a pénztárcámat. Azon meg sem lepődtem, hogy átvizsgálták a ruházatom, van-e halef vagy fecskendő, ki tudja mit kerestek, pláne, hogy ilyen szituban a testem emlékszik, amitől csak még gyanúsabb leszek. Remegek újra és kiver a víz, összeugrik a gyomrom, nem tudok mit csinálni, van pár kellemetlen tapasztalatom rendőrökkel.

A feltámadás a legnagyobb bizonyíték, hogy maga az élő Isten járt itt köztünk a földön. Velünk evett, velünk ivott, velünk aludt, megtanított minket imádkozni, szenvedett értünk, és meghalt testben, majd feltámadt, hogy mi örökké élhessünk őbenne. Elég sok kemény srácot láttam életemben, persze főleg olyat, aki csak gondolta magáról, hogy kemény, de volt köztük egy-két olyan figura is, aki bármilyen városban és bármilyen időben benne lenne a top tízben.

De egy se volt még a közelében sem annak a zsidó srácnak, akinek szöges korbáccsal tépték a húsát a mi bűneink miatt. Az én Istenem nem csupán dicsőséges Úr, hanem az a vékony férfi is, akit kigúnyolnak, megkorbácsolnak, szöget vernek a testébe; aki ott függ a koponyák hegyén magára hagyva és erőtlenül és gyengén és nem fogadja el az ecetes bort, csak hörög az elvonástól. A szeretet-megvonástól, egyedül a földi kínban. Egy megtért szenvedélybeteg azonnal megérti , miről van szó, legyen alkoholista pap vagy heroinos gengszter.

„Maga a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig gyermekek, örökösök is; örökösei Istennek, Krisztusnak pedig örököstársai, de csak akkor, ha vele együtt szenvedtünk, hogy vele együtt dicsőüljünk meg.” (Pál Róm 8, 14-17) Amikor a rendőrök megtalálták a mindennapis sajtóigazolványomat, kicsit meglepődtek. "Nem is látszik magán, hogy keresztény".

Mert nem a szememet nézed tesó, hanem a saját filmedet és a kapucnis pulcsimat.

Pedig katolikus miséről jövök és techno-zsinatra megyek. Talán nem látszik rajtam, de a húsvét számomra a legnagyobb öröm és a legnagyobb gyász. Ilyenkor érzem igazán a Koponyák-hegyét, és azt a hatalmat, amiről elképzelésem sincs, mekkora, de életet lehel a halálba, örömöt ont a fájdalomba, és leveszi bűneinket, hogy felrobbanjanak az örökkévaló napsugárban.

 

 

Kubiszyn Viktor

Kubiszyn Viktor összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.