Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-11-19 08:00:00

Különvélemény: Balavány György (ri)posztja

A Fidesz megszegi saját alkotmányát?

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak az ígéretüket, hanem az Önök által létrehozott alaptörvényt is megszegni készülnek. Inkább ne tegyék!

Tisztelt Kormány!

Hivatkozva a meghirdetett Nemzeti Együttműködésre, ezúton – a nemzet engedelmesen együttműködő tagjaként – felhívnám szíves figyelmüket: azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés megszorítás. Azonban, mint tudjuk, az IMF-hitel legfőbb feltétele épp a további megszorítás. Azt is tudjuk, hogy az az ország, amelyt az IMF megsegít, rövid időn belül tönkremegy.

Mindezt persze Önök is tudják; ezért ígérték, hogy jól farba rúgják az IMF-et. Még néhány napja is azt írta házi publicistájuk, hogy az IMF-hitelben csak a baloldal és a gonosz bankárvilág érdekelt –  úgy tűnik, elfelejtettek szólni neki, hogy „Zsoca, hagyd azt a cikket, épp készülünk megszegni a szavunkat”.

Tisztelt Kormány, Önök nemrég új alkotmányt hoztak létre, melyben többek közt így írnak: „a Kormány az állam nevében nem vehet fel olyan kölcsönt, és nem vállalhat olyan pénzügyi kötelezettséget, amely azt eredményezné, hogy az államadósság szintje meghaladja a megelőző naptári év bruttó hazai terméke értékének felét.” (37.cikk, 3.)

Mint tudjuk, az államadósság a GDP-hez képest most 82 százalék, ami ugyebár máris több, mint a fele.

Az Önök által létrehozott alkotmány azt is tartalmazza, hogy az adósság alacsonyan tartásának követelményétől el lehet térni, de „csak különleges jogrend idején, az azt kiváltó körülmények okozta következmények enyhítéséhez szükséges mértékben, valamint a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén, a nemzetgazdasági egyensúly helyreállításához szükséges mértékben.” (36.cikk, 4.)

Most nincsen különleges jogrend, már ha az önök országlását nem tekintjük annak. A nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése fennállna; ám sajnos – a nyilvánvaló tények ellenére – Önök azt állítják hónapok óta, hogy minden a legnagyobb rendben, hadat üzentünk az államadósságnak, hamarosan itt a konjunktúra. Pedig pontosan tudják, mi fog itt folyni acél helyett, ahogy nagy magyar írónk  megfogalmazta. Mégis, a Magyar Rádióban a minap úgy nyilatkozott a Miniszterelnök Úr, hogy a nemzetgazdaság megszilárdítása kvázi lezajlott, s eztán a hitel csak a növekedéshez kell.  

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak az ígéretüket, hanem a Önök által létrehozott alaptörvényt is megszegni készülnek. Ne tegyék! Inkább kérdezzék zseniális szakértőik hadát: hogyan lehetne a hazai válságot és csődközeli helyzetet beismerni, majd úgy kilavírozni belőle, hogy közben megpróbálnak tisztességesnek lenni. Mert az fontos. Főleg, mivel az előző kurzust folyamatosan ekézték a hazugságai és hamis ígéretei miatt. Igaz, azóta Önök is kifejtették: mindegy, az ember mit mond a szavazatokért. 

Attól tartok: ha így megy tovább, Önöknek rövidesen csak a nagyon hülyék fognak hinni.

Tényleg ezt akarják? 


Maradok: mint fent

 

 


 

Balavány György összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közgáz
  • Böjte Atya: Gondolatok az államcsődről
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Tízezer milliárd dollár
  • Megmenti a kormány a gyulai kolbászt?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • Nem lesz gazdasági növekedés
  • Londoni elemzők az IMF-tárgyalásról
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Angela Merkel is a magyar miniszterelnök ellen
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.